Pagina's

zondag 27 september 2015

Easel-schudkaart Tutorial

Op de grote kaarttechniekendag afgelopen 12 september gaf ik een workshop. Tijdens deze workshop konden mensen een easel schudkaart maken, bij mij en Vera. Ik vind een schudkaart erg leuk om te maken en heb voor jullie een tutorial gemaakt.


Als basis heb ik kraft papier 30x30cm gebruikt, dit kan ook met cardstock. Zoals je hieronder ziet vouw je het kraftpapier door de midden.


Je legt de vorm die je wilt gebruiken op je papier. Ik laat de ster een stukje buiten het papier, bij de vouwlijn eroverheen steken. Let goed op, dat het stuk wat oversteekt niet heel smal is. Hierdoor blijft de kaart steviger.


Trek de ster met een potlood over. Hieronder kun je goed zien, hoe ik de ster heb laten uitsteken. Knip vervolgens de ster uit. Let op dat het papier dubbel gevouwen is en je ster uit allebei knipt.


Als je de ster hebt uitgeknipt, kun je de basis van je easelkaart open vouwen, hieronder zie je hoe dat eruit ziet.


Eén ster vouw je door de midden.


vouw je de kaart in het midden, zodat het dubbelgevouwen stuk de kaart een ondergrond raakt. Zie de foto hieronder.            


Vervolgens leg je de ster op een nieuw stuk kraftpapier en teken je hem helemaal over en knip je hem uit. Beide stukken kraft leg je even aan de kant.Nu gaan we de ster op het designpapier leggen. We tekenen dan de een na grootste ster uit. Het potlood op de foto wijst aan welke dit is.


Daarna teken je het kleinste sterretje, het potlood wijst aan welke dat is.


Als je klaar bent met tekenen knip je de grote ster uit en de kleine ster uit de grote


Het zou er nu uit moeten zien zoals hieronder.


Nu gaan we met Mica/ transparant sheets werken.


Je knipt een stuk Mica uit, iets groter dan de kleine ster en plakt hem op de achterkant van de ster uit designpapier vast met lijm of tape. Ik heb hiervoor de lijm van Dutch Doobadoo gebruikt. Deze lijm is geschikt voor alle oppervlaktes en droogt vrij snel.


Draai je ster om. Op deze kant gaan we stempelen. Ik heb voor een stempel van CraftEmotions gekozen. De stempel doe je op een clearblok en dan beïnkt je hem met Stazon. Daarna moet je vrij snel je stempel zetten, want Stazon droogt vrij snel waardoor de kans bestaat dat de afdruk niet goed is. 

                 


Hieronder zie je de ster met de afbeelding erop.


Na het stempelen is het handig om meteen je stempel schoon te maken. Heb je een rubberstempel, dan kun je heel goed de Stazoncleaner gebruiken in combinatie met het schoonmaak matje van Joy!. Je smeert je stempel hiermee in en je wrijft je stempel over het matje en hij is schoon.

6200/0038 Rubber Stamp Cleaning Pad

Heb je een clearstempel gebruikt, dan mag je absoluut niet de cleaner gebruiken, deze is erg slecht voor clearstempels!! Het zal de stempel aantasten. Het beste kun je hem met een billendoekje schoonmaken of gewoon onder de kraan.


Als je klaar bent met het schoonmaken, plak je rondom het gat, foamtape. Zorg ervoor dat de stukjes goed aansluiten zodat later 'de sneeuw'er niet uit kan.


Dan pak je de hele ster van Kraft. Hierop leg je in het midden 'de sneeuw'. Hier heb ik suiker en een paar sterretjes gebruikt.


Plak de ster met de foamtape netjes op de ster van Kraft en zoals je ziet, ligt het hoopje suiker netjes in het midden.


Duw het foamtape goed aan zodat je zeker weet dat het goed vast zit. Nu komt er een spannend moment. Als je alles goed hebt gedaan, zal de suiker er niet uitvallen. Dus schudden maar!


Deze ster plak je op de basis van kraft en dan is je kaart bijna klaar.


Om je kaart te laten staan, moet je iets op de onderste ster plakken, zodat je kaart erachter blijft steken. Hier heb ik een banner gebruikt.


Hier heb je nog een close-up van de banner en de kaart die erachter steekt.


Je kunt nu je kaart gaan versieren zoals je dat zelf wilt. Hopelijk is de tutorial duidelijk en hebben jullie er ook nog wat van geleerd.


Tot de volgende blog!
Liefs,De gebruikte materialen zijn direct te bestellen in de Noor! & Zo webshop: (Door op onderstaande productfoto's te klikken word je direct door gelinkt naar het desbetreffende product in de webshop)


15 opmerkingen:

 1. Brenda bedankt voor deze duidelijke uitleg van de easel-schudkaart ... Erg leuk en ga het zeker maken hoor ! Super mooi !
  Groetjes, Odette.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een hele duidelijke tutorial, dank voor je uitleg en je easelkaart is superprachtig geworden!!
  xx Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg mooi. Dank je wel voor de uitleg. Ik ga er snel mee aan de slag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg mooi. Dank je wel voor de uitleg. Ik ga er snel mee aan de slag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt naamgenoot ;) ik ben benieuwd! Laat je hem op facebook zien?

   Verwijderen
 5. Goede uitleg zo zeg! Super!! Handig voor de mensen zo!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goede uitleg zo zeg! Super!! Handig voor de mensen zo!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. erg mooi de uitleg is ook heel begrijpelijk...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om te horen Martha!! Je probeert het zo goed mogelijk te verwoorden en dan is het fijn om te horen dat het duidelijk is!!

   Verwijderen
 8. Prachtig Brenda, bedankt voor deze goede tutorial!
  Fijne creatieve week!
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk zeg! en bedankt voor de duidelijke uitleg, hier kan ik ook wat mee! :D
  Groetjes,Sabrina

  BeantwoordenVerwijderen